За Овчеполските работи 2020

Овче Поле, Овчеполие, Овчеполски регион, Овчеполска Котлина

Фотографија од Овче Поле изложена во болница во САД

Во нашата редакција пристигна фотографија од Костадин Голаков, кој нè информираше дека во една клиника во Тексас, САД се наоѓа закачена слика од Овче Поле.…

Повеќе
Сложно Свети Николе! (четврти дел)

претходно: Сложно Свети Николе! (прв дел) Сложно Свети Николе! (втор дел) Сложно Свети Николе! (трет дел) Здраво живо, почитувани читатели на ovcepole.mk. Ви благодариме за…

Повеќе
Сложно Свети Николе! (трет дел)

претходно: Сложно Свети Николе! (прв дел) Сложно Свети Николе! (втор дел) Активностите на редакцијата на OVCEPOLE.MK продолжуваат. Во изминатиот период нашата редакција контактираше повеќе Светиниколчани…

Повеќе
Сложно Свети Николе (втор дел)

претходно: Сложно Свети Николе (прв дел) Веднаш по објавениот повик на нашата интернет страница, донацијата од „Боко-Текс“ беше распределена низ град до пензионерите чии роднини…

Повеќе
Сложно Свети Николе! Отворен повик до јавноста

Здраво живо, почитувани читатели. Ве повикуваме на максимално внимание и будност за ситуацијата во која што се наоѓаме сите заедно. Благодарност до сите медицински лица…

Повеќе
Македонското знаме и Овчеполската скута (видео)

Во Овчеполието и околу реката Бабуна се чува една стара легенда... Инсерт од снимањето на краткиот филм ОВЧЕПОЛСКО ОРО. Продукција АРИСТОН 2020

Повеќе
Филм за Овче Поле – ОВЧЕПОЛСКИ ФИЛМ

ОВЧЕПОЛСКИ ФИЛМ - неофицијален „teaser“: #ОвчеполскиФилм#ОвчеПоле#Овчеполие#ОвчеполскаКотлина#ОвчеполскиРегион#ОвчоПоле#ОвчкоПоле#Македонија

Повеќе
За епископијата на Свети Климент

За епископијата на Свети Климент Белички (Велички) пишува – Сашо Стојчев За седиштето на епископијата на свети Климент, науката расправа повеќе од 150 години. Според…

Повеќе
Свети Климент Охридски или Велички(Белички)?

Свети Климент Охридски или Велички(Белички)? пишува – Сашо Стојчев Во најстарите ракописи и на Пространото житие напишано од блажен Теофилакт, и на Краткото житие чиј автор Хоматијан, св. Климент…

Повеќе
Стари фотографии од Свети Николе (1962 година)

Стари фотографии од Свети Николе од научниот труд за градот, објавен од Јован Трифуноски во 1962 година. Подготвил Никола Ристевски nikolaristevski.com

Повеќе
Кога Јуруците од Овче Поле биле испраќани да прават ѓулиња во Каменград…

Јуруци од Овчеполието испратени да прават камени ѓулиња во Каменград, За циганинот кој бесправно ги попишувал jуруците во Овче Поле, се само дел од насловите на…

Повеќе
Овче Поле – ритуалното поле каде што се жртвува за плодородие

Овчеполието како одделен регион во книгата „The real guide - Yugoslavia“

Повеќе
Ансамбл „Македонија“ во Свети Николе – снимање на „Овчеполско оро“ (фото & видео)

На 2 март започна снимањето на првата епизода од документарната серија „Древното Овче Поле во новото време“, насловена како „Овчеполско оро“. Продукцијата „Аристон“ во соработка…

Повеќе
Брегалничка епархија – Светиниколски парохии

Во составот на овие парохии влегуваат градот Свети Николе и селата: Бориловци, Мустафино, Ѓуѓанци, Орел, Стануловци, Мечкуевци, Богословец, Немањици, Ранченци, Кнежје, Ѓузумелци, Амзабегово, Сопот, Трстеник,…

Повеќе
Од кога постои Свети Николе?

Географски видик книга 5 Географско друштво на Македонија 1974 Васил Недков – Свети Николе Географската и топографска положба на Свети Николе биле еден од најзначајните…

Повеќе
„Едно време Господ одел со торба полна камења и земја…“

Како и кај многу други народи, така и кај македонскиот народ се верува дека Земјата е бескрајна. Земјата најчесто се замислува како бескрајна рамна плоча…

Повеќе
Си бил еден базен…некогаш одамна во Свети Николе

Во почетокот на 50-ите години од 20 век само во Свети Николе и Сарај имало базен. Тој бил направен ударнички и сложно од младите Светиниколчани. Водата од реката по…

Повеќе
Агрегатот од Германците и првите улични светилки во Свети Николе

Првото осветлување во Свети Николе било на газја со фенери поставени на столбови. Потоа биле поставени карбитни ламби, па бандери, кои со помпа ги полнеле…

Повеќе
Границите на Овче Поле според книга од 1964 година

Овчеполската котлина претставува посебна област во средишниот дел на Балканскиот полуостров. Лежи во сливот на Светиниколска река, десна притока на Брегалница. Околу Овчеполската котлина се…

Повеќе
Малата соба на баба Агнија во Штип и јунаците во Овчеполски носии

„Беговите чифлигари во Овчеполијата беа внимателни кон селското население, затоа што имало случаи на жестоки одмазди…“ На времето баба Агнија беше тиха, мила и безлична…

Повеќе
Овче Поле (фото)

Фотографија од Железничката станица ОВЧЕ ПОЛЕфото - Дандан Дан

Повеќе
Водата во жедното Овче Поле

И ден денес, во Свети Николе може да се слушне дека некогаш одамна “во градот имало 40 цркви кои биле изгорени од Османлиите, а останала…

Повеќе
Новите трендови во туризмот и патувањата и туристичкиот потенцијал на Овче Поле и Република Македонија

Како во минатото, така и во денешно време, Македонија е посетувана од многу туристи кои поминуваат низ раскрсницата на Балканот, од патници кои допрва ги…

Повеќе
Мирјана Василева за Свети Николе – главната населба во Овчеполската Котлина

Минатиот петок, на 25 јануари во Градската библиотека „Гоце Делчев“ во Свети Николе се одржа настан на кој беше претставена книгата „Свети Николе - главната…

Повеќе
Новите книги во библиотеката „Гоце Делчев“ во Свети Николе

Вчера (09 јануари 2018) м-р Никола Ристевски од Свети Николе, Овче Поле, автор и уредник на повеќе изданија за Овчеполието, подари книги на Градската библиотека…

Повеќе