Градиштето кај селото Кнежје и археолошкиот локалитет „Билазора“ во документарен филм

Градиштето кај селото Кнежје – археолошки локалитет „Билазора“ краток документарен филм поддржан од Општина Свети Николе снимен со дозвола од Управата за заштита на културното наследство Музичка позадина: Драган Ѓаконовски – Шпато – „Ехо од далечното минато“ & „Поздрав до оркестарот“ Во видеото се употребени неколку кратки инсерти од стари документарни филмови на РТС Скопје […]

МАСЛЕНИЦА 2021 – прва книга за Свети Николе на руски јазик

И оваа година во Свети Николе ќе се одржи одбележувањето на рускиот празник Масленица со соодветен настан, кој го организира Меѓународниот Славјански Универзитет „Гаврило Романович Державин“ од Свети Николе. Масленица претставува традиционално испраќање на зимата и дочекување на пролетта, и е еден од највеселите руски празници. Впечатлив обичај од руската традиција за празнувањето на Масленица […]

Богословец – меѓу сонот и јавето

Богословец и припаѓа на старата, на древната Македонија. Повеќе од две илјади години стара населба, со пат послан со бели, мазни камења, влечкани од ниската рамнина отаде селото – што води до стаклените кристали, низ разурнати зданја, стари кули…до напуштениот подземен ископ на стаклените кристали и злато. МЕЃУ СОНОТ И ЈАВЕТООсаменикот од БогословецНевидливиот коњ на […]

Од кога постои Свети Николе?

Географски видик книга 5 Географско друштво на Македонија 1974 Васил Недков – Свети Николе Географската и топографска положба на Свети Николе биле еден од најзначајните фактори за неговиот развиток. Градот се наоѓа во средишниот дел на тектонската тонатина Овче Поле, лоциран на допирот на рамниот и ритчест дел на некогашната езерска рамнина, која овде е […]

Мирјана Василева за Свети Николе – главната населба во Овчеполската Котлина

Минатиот петок, на 25 јануари во Градската библиотека „Гоце Делчев“ во Свети Николе се одржа настан на кој беше претставена книгата „Свети Николе – главната населба во Овчеполската Котлина“. Со ова случување започна одбележувањето на 50-тата годишнина од работата на општинската установа Дом на култура „Крсте Мисирков“ во Свети Николе. 

Новите книги во библиотеката „Гоце Делчев“ во Свети Николе

Вчера (09 јануари 2018) м-р Никола Ристевски од Свети Николе, Овче Поле, автор и уредник на повеќе изданија за Овчеполието, подари книги на Градската библиотека „Гоце Делчев“ при Домот на културата „Крсте Мисирков“ во Свети Николе. Ова се први примероци од објавените изданија кои се достапни за изнајмување во библиотеката. Во библиотеката веќе се достапни […]