Во Свети Николе и Овче Поле – многу нови книги, филмови и научна работа

Во Свети Николе се објавуваат новите книги за овој град и за целиот Овчеполски регион. Истражувачот на Mакедонското културно наследство и природни ресурси, м-р Никола Ристевски ја продолжи едицијата Зборник за Овче Поле, со што годинава збирката зборници стига до своето петто издание. Книгите Зборник за Овче Поле книга прва, втора, трета, четврта и петта […]

Овчеполската убавина послужи како инспирација за новиот видео запис на Гуру Харе

На полноќ премиерно беше пуштен новиот видео запис на Гуру Харе за песната „Реприза“. Спотот е снимен во околината на Свети Николе и освен промоција на убавата песна од Игор Атанасовски, ги промовира и убавините на Овчеполскиот регион. Музика, текст, аранжман, гитара и вокал: Игор Атанасоски – Харe Клавијатури: Дамир Имери Бас: Трајко Симоновски – […]

За Овчеполските работи – втора епизода СТАРИ НАРОДНИ ПЕСНИ

За Овчеполските работи со м-р Никола Ристевски. За Овчеполските работи 2020 – Стари народни песни од село Ранченци, Овче Поле во изведба на баба Цвета, Дамјан и Сандра Разговор со Дамјан Ристовски, собирач на народни носии

Гуру Харе во Свети Николе и Овче Поле (фото и видео)

Свети Николе во минатиот век било гратче во кое музиката никогаш не недостигала, а постоењето на Rock and Roll бендови уште од 60-те години на минатиот век заедно со редовните гостувања на големи имиња од тогашната рок сцена и спомените на повозрасните генерации сведочат за музиката која се слушала во малото гратче. До крајот на […]

Фотографија од Овче Поле изложена во болница во САД

Во нашата редакција пристигна фотографија од Костадин Голаков, кој нè информираше дека во една клиника во Тексас, САД се наоѓа закачена слика од Овче Поле. Фотографијата била снимена при посета на Свети Николе на почетокот на ноември 2018. Принт од фотографијата закачен во некоја клиника во Тексас, САД. Photo by: Brandon McClellan.