Сложно Свети Николе (втор дел)

претходно: Сложно Свети Николе (прв дел) Веднаш по објавениот повик на нашата интернет страница, донацијата од „Боко-Текс“ беше распределена низ град до пензионерите чии роднини нè контактираа, а истите добија и ракавици кои ги донираше „Лион“. Заедно со членовите на „Мото клуб Свети Николе“ успеавме да ги пронајдеме сите кои ни побараа маски на време, […]

Сложно Свети Николе! Отворен повик до јавноста

Здраво живо, почитувани читатели. Ве повикуваме на максимално внимание и будност за ситуацијата во која што се наоѓаме сите заедно. Благодарност до сите медицински лица од Свети Николе кои се н првата борбена линија во новонастанатата ситуација. Благодарност до Противпожарната единица при Општина Свети Николе за започнување со дезинфекција на градот, по што беа поддржани […]

За епископијата на Свети Климент

За епископијата на Свети Климент Белички (Велички) пишува – Сашо Стојчев За седиштето на епископијата на свети Климент, науката расправа повеќе од 150 години. Според историските извори до кои можеме да дојдеме, епископските титули на св. Климент биле: епископ Τιμεριουπόλεως ἤτοιΒελίκας, односно епископ на Струмица и Бела(Белица) или Велeград и како епископ на Δρεμβίτζας ἤτοιΒελίτζας, односно епископ […]

Свети Климент Охридски или Велички(Белички)?

Свети Климент Охридски или Велички(Белички)? пишува – Сашо Стојчев Во најстарите ракописи и на Пространото житие напишано од блажен Теофилакт, и на Краткото житие чиј автор Хоматијан, св. Климент е наречен во првиот случај архиепископ словенски а во вториот случај епископ словенски. Со овие називи тој е ословуван од повеќемината автори од 19 век, кои пишувале за него. Иако св. Климент бил […]

Кога Јуруците од Овче Поле биле испраќани да прават ѓулиња во Каменград…

Јуруци од Овчеполието испратени да прават камени ѓулиња во Каменград, За циганинот кој бесправно ги попишувал jуруците во Овче Поле, се само дел од насловите на преводите од текстовите од турските записи, кои ги чуваме во нашата архива.

Ансамбл „Македонија“ во Свети Николе – снимање на „Овчеполско оро“ (фото & видео)

На 2 март започна снимањето на првата епизода од документарната серија „Древното Овче Поле во новото време“, насловена како „Овчеполско оро“. Продукцијата „Аристон“ во соработка Ансамбл „Македонија“ во дворот на црквата „Свети Николај“ во Свети Николе снимија видео материјал кој ја доловува вечната убавина на Овчеполското културно наследство. Благословот од старешината и свештените лица, заедно […]