Превземено

Дневниот хороскоп лаже

Речиси сите дневни весници кои држат до своето реноме настојуваат своите последни страници да ги пополнат со дневен хороскоп. Па, во стилот на Марија Антоанета, која несвесна за проблемите на другите божем им советувала ако немаат леб да јадат колачи, така и весниците ако не можат да ве заштитат од страниците полни со насилство, глад, криминал, неправда, на крајот ви го нудат “колачето” наречено дневен хороскоп.
А таму, во графата љубов ви пишува дека ве очекува страсна авантура, тогаш кога вашата тригодишна врска пропаѓа. Во графата работа стои “блескава кариера” тогаш кога добивате отказ. Додека за здравствената состојба хороскопот тврди дека е одлична тогаш кога лежите во кревет со температура од 40 °C.
Тогаш, убедени дека астролозите се луѓе што работите си ги измислуваат од своја глава, вие во зависност од вашиот карактер или ќе продолжите да ги читате дневните хороскопи со цел да се забавувате со нивната содржина или ќе ја прескокнувате таа страница.
– Дали астролозите лажат или?
Ако над хороскопот не видите слика со име и презиме на тој што го пишува, постои голема веројатност хороскопот да не е напишан од астролог. Но, од друга страна, астролог кој сака да го сметаат за сериозен никогаш нема да се потпише под дневен хороскоп.
– Зошто?
Бидејќи знае дека такво нешто не постои.
Водена од принципот на Хермес Трисмегистос, дека “како е горе така е долу, како е надвор така е внатре”, Астрологијата ги следи движењата на небеските тела и преку нив се обидува да ги предвиди идните случувања во животот на еден човек, група луѓе, народи, држави.

– Зошто астрологијата не може да ги предвиди случувањата за секој нов ден?
За да го објасниме ова, треба да се потсетиме за механиката на планетите. Значи, сите знаеме дека Земјата постојано се движи околу својата оска и околу Сонцето, сите планети постојано се движат околу своите оски и околу Сонцето. Нашата галаксија (Млечен Пат) постојано ротира околу својот центар. Целиот Универзум е во постојано движење. Заради тоа, планетите во однос на Земјата секогаш имаат поинаква позиција и поинаков агол. Но, и позицијата меѓу планетите постојано се менува. Така, не е исто ако планетите ги испраќаат своите вибрации на Земјата од делот на еклиптиката која одговара на знакот Близнаци (60 – 90°) или од делот на еклиптиката што одговара на знакот Шкорпија (210 – 240°). Како што не е исто дали аголот што го завземаат две планети меѓу себе има 30°, 60°, 90°, 120°, 180°. Бидејќи кога аголот меѓу планетите е 60° и 120°, вибрациите меѓу планетите се компатибилни, се надополнуваат. Но, ако аголот е 90° или 180°, тогаш тие си пречат едни на други, се сечат, се некомпатибилни.
За да може да се предвиди каква ќе биде сликата на небото и каков ќе биде аголот што планетите ќе го завземат меѓу себе, исто така треба да се знае и брзината со која се движат планетите.
Така најбрза е Месечината, која иако не е планета, бидејќи се наоѓа најблиску до Земјата, има силно влијание врз Земјата и врз се што живее на неа. На Месечината и требаат околу 28 дена да направи цел круг околу нашата планета. Додека, како сателит на Земјата, Месечината околу Сонцето се врти за исто време како и Земјата, за 365,25 дена.
На Меркур му требаат 88 дена да направи еден цел круг околу Сонцето, на Венера 225 дена. Марс ротира околу Сонцето за една година и 322 дена, Јупитер за 11 години и 315 дена, Сатурн за 29 години и 267 дена, Уран за 84 години и 7 дена, Нептун за 164 години и 285 дена и Плутон за 248 години и 157 дена.
Ако сега ова се сведе на времето што и е потребно на секоја планета да помине еден знак од Зодијакот (30° од еклиптиката) со цел да се промени сликата на небото гледано од некоја точка на Земјата, тогаш го имаме следниот резултат.
На Меркур како најбрз од сите планети, му требаат 14 дена да помине еден хороскопски знак. Венера истото растојание го поминува за 26 – 30 дена. А, кога е ретроградна (привидно се движи наназад) што се случува 1 до 2 пати годишно, тогаш и се потребни 2 месеца да помине еден знак.
На Сонцето (гледано од Земјата) му требаат 28 – 31 дена за еден знак.
Марс поминува еден знак во просек за 2 месеци. Понекогаш е побрз и му требаат само 40 дена. Но, ако е ретрограден му требаат дури 6 месеци. Меѓутоа, не е ретрограден секоја година.
Јупитер просечно поминува еден знак за една година. Ако е побрз може да се случи да го помине знакот за 6 месеци. Но, ако е ретрограден, што не се случува секоја година, му требаат 18 месеци за еден знак.
Сатурн поминува во секој знак по 2,5 години. Во тој период е ретрограден 2 – 3 пати.
На Уран му се потребни околу 7 години да помине еден знак (30° од еклиптиката). Тој секоја година е ретрограден, значи 7 пати во ист знак.
Нептун поминува еден знак за 14 – 15 години, а ретрограден е речиси секоја година. Периодот на ретроградноста може да трае и до 5 месеци.
И конечно доаѓаме до Плутон. Неговата орбита е до тој степен ексцентрична што некогаш му требаат 12 години, друг пат дури 25 години да помине еден знак. Најбрзо минува низ Шкорпија (12 години), најбавно низ Рак (25 години). Речиси секоја година е ретрограден во времетраење од 6 месеци.
– После сето кажано, што мислите за колку планетите можат да ја сменат својата позиција во еден ден, за да создадат нов однос меѓу себеси и нова небеска слика, за тоа да донесе голема промена и во животот на еден човек?
– Одговорот е: речиси никаква.
Единствено на Месечината и требаат 2 до 2,5 дена да помине низ еден знак. Меѓутоа, тоа е само капка во морето од другите, посилни влијанија на планетите.
Значи, најмал период за кој може да се смени нешто на Небото, но не секогаш, е една недела.
– И сега, кога го знаете сето ова, дали ви изгледаат сериозно дневните хороскопи?
Гледано со очите на сериозните астролози, тоа е само начин да се девалвира вредноста и значењето на Астрологијата. Но, за жал, живееме во време кога за најголемиот број луѓе “парите се единствениот Бог на кој што тие му се поклонуваат”. Па, подготвени се да ја девалвираат професијата со цел да дојдат до повеќе пари. Но, да не бидеме премногу строги и да не заборавиме дека астролозите се сепак само луѓе. А луѓето не се совршени, нели?
извор: AstroScopia

Related posts
изборПревземено

Од Цар Филип до Александар Велики

изборПревземено

Германците и Александар Македонски

изборПревземено

Русите и Александар Македонски

Newsletter
Sign up for our Newsletter
No spam, notifications only about new products, updates and freebies.

Leave a Reply

Your email address will not be published.