Од книгите

Бедро

Тоа што Кралицата Медб (пијанство) им го нудела на луѓето за да искуша, или на оние во кои едноставно е вљубена на ирски значи бедро, горен дел од ногата. Изразот е ублажена ознака за sexual intercourse и се чини дека содржи само симболизам на еротско и привремено поседување, бидејќи Медб – симболизирајќи го келтскиот суверенитет, не е никогаш без еден човек во сенка на друг.
Бедрото на Ѕеус (Јупитер) во кое Дионис бил зашиен и доносен пред да се роди има големо сексуално значење и улога на матка. Следејќи ги иницијациските ритуали, оној кој ќе стане Господар на древните мистерии го добива своето второ дозревање. Бедрото директно се поврзува и со симболизмот на пештерата или шупливото дрво, однадвор гледано се смета за столб, истовремено симбол на издигнувањето и силата.

Related posts
Од книгите

Мајката на Александар Македонски

Од книгите

Средбата на Филип и Олимпија

Од книгитеПревземено

Говорот на Александар Македонски пред македонската фаланга

Newsletter
Sign up for our Newsletter
No spam, notifications only about new products, updates and freebies.

Leave a Reply

Your email address will not be published.