Од книгите

Бакхи

Бакхите, или мајнадите – бесните и жестоки жени занесени од Дионис, му се предаваат на неговиот култ со жар, што понекогаш доведува до делириум и смрт. Нивните необични постапки се наречени оргијазми или мајнадизми. Некои сцени потсетуваат на познатите медицински описи на хистеријата. По многу црти, делириумот на Бакхите со грчевити и спазматични движења со извивање на телото наназад, со зафрлање и движење на тилот потсетува на невропатски, денес добро опишани болести и кои содржат чувство на деперсонализација, на обземеност на Јас од друга личност, што кај старите народи е точно ентузијазам, т.е. поседување…

...неодоливата моќ на тоа лудило, кое е како магично оружје…

Related posts
Од книгите

Мајката на Александар Македонски

Од книгите

Средбата на Филип и Олимпија

Од книгитеПревземено

Говорот на Александар Македонски пред македонската фаланга

Newsletter
Sign up for our Newsletter
No spam, notifications only about new products, updates and freebies.

Leave a Reply

Your email address will not be published.