избор

Нешто ќе те питам бабо, право да ми кажеш

И покрај неговата контраверзност, Тодор Александров е еден од најголемите ликови во борбата за слободата на Македонија.

Песната “Нешто ќе те питам бабо” долги години била забранета…

Тодор Александров бил висок интелектуалец, кој се бавел со новинарство и театарска критика…

Нешто ќе те питам, бабо,
право да ми кажеш,
право да ми кажеш, бабо,
без да ме излажеш. 

Кои војводи беа, бабо,
у вас на вечера, 
дали Гоце Делчев, бабо,
или Даме Груев? 

Кат ме питаш, абре аго,
право ќе ти кажа, 
право ќе ти кажа, аго,
без да те излажа. 

Ниту Гоце Делчев, аго,
ниту Даме Груев, 
нај си беше, абре аго,
Тодор Александров,
Тодор Александров, аго,
с неговата чета.

Тука вечераја, аго,
и си заминаја, 
и си заминаја, аго,
по Пирин планина. 

(Знамето им беше, аго,
црно и црвено,
и на знаме пише, аго,
смрт или слобода,
смрт или слобода, аго,
за Македонија!)


Related posts
изборПревземено

Од Цар Филип до Александар Велики

изборПревземено

Германците и Александар Македонски

изборПревземено

Русите и Александар Македонски

Newsletter
Sign up for our Newsletter
No spam, notifications only about new products, updates and freebies.

Leave a Reply

Your email address will not be published.