Видеоизбор

Македонската револуција и слободното ѕидарство

Колку биле тајни тајните организации во минатиот век, и дали сеуште не можеме да го препознаеме нивното влијание во македонското револуционерно дело? Познато е дека голем број од македонските војводи биле посветени во древните ритуали на слободните ѕидари, а и самите параферналии на Внатрешната Македонска Револуционерна Организација и те како се слични на симболите кои се користени од масоните ширум светот.

Александар Протогеров, родум од Охрид, кој е познат како организатор на револуционерни чети и член на ЦК на ВМРО, бил првиот голем мајстор на обединетата масонска ложа на Бугарија. Меѓу Македонците што биле членови на оваа масонската ложа се и Антон Кецкаров од Охрид, Јордан Бадев од Битола и Љубомир Милетиќ од Штип. Ова го покажуваат документите од бугарските масонски архиви претставени на изложбата „Светлина“, која во 2009та година беше презентирана во градската библиотека „Браќа Миладиновци“.


Related posts
изборПревземено

Од Цар Филип до Александар Велики

изборПревземено

Германците и Александар Македонски

изборПревземено

Русите и Александар Македонски

Newsletter
Sign up for our Newsletter
No spam, notifications only about new products, updates and freebies.

Leave a Reply

Your email address will not be published.