Македонска музика

Фолтин

„Фолтин“ е една од најпознатите групи од Битола, Македонија, која постои од 1997 година. Групата учествувала на многу музички и театарски фестивали во Македонија, Хрватска, Италија, Австрија, Словенија, Србија, Босна и Херцеговина, Албанија, Бугарија, Франција, Унгарија, и неколку пати биле наградени за нивната работа.

Музиката на „Фолтин“ обично се опишува како надреална, страстна и жива, со жешка танцувачка атмосфера, која ја постигнуваат со брзите македонски ритми. Иако групата користи стандардни музички елементи, пристапот во градењето на атмосферата е непредвидлив и оригинален. Музичкиот јазик на „Фолтин“ е имагинарна смеса или фонетска имитација на јазици, како што се: шпански, француски, португалски, романски, таканаречен „спонтан eсперанто“ итн. „Фолтин“ себеси се опишуваат како псевдоемигрантско кабаре, и често нивните концерти се претвораат во вистински перформанси. Но, тоа не е воопшто чудно имајќи го предвид фактот дека членовите на групата работеле на музика за театарски претстави.

Членови на бендот

 • Пеце Николоски – кларинет, каос пад
 • Бранислав Николов – вокал, гитара
 • Пеце Трајковски – дигитален акордеон
 • Гоце Јованоски – бас
 • Славчо Јовев – тапани
 • Маријан Станич – перкусии


Фолтин на SoundCloud
Фолтин на FB

Дискографија

 • Outre-Mer (1997)

  • Archimed (2000)

  • Donkey Hot (2003)

 • Lo-Lee-Taa-Too (2005)

  • Penelope X (заеднички проект со Никола Коџобашија и Гоце Стефковски) (2011)

  • Оваа Трансплантирана машина за чукање досега не типкала љубовно писмо (2008)

 • Антитело (2012).

Related posts
Македонска музикаОд книгите

Трубадурската учтива љубов

ВидеоизборМакедонска музика

Мизар - ѕвезда на надежта

Македонска музика

И ние сме деца на Македонија

Newsletter
Sign up for our Newsletter
No spam, notifications only about new products, updates and freebies.

Leave a Reply

Your email address will not be published.