избор

Древната Менада

Менада – женска придружничка и следбеничка на богот на виното Дионис.
Пронајдена е на археолошкиот локалитет улица Штипска во близина на Балезовата чешма во градот Тетово во далечната 1933 година.

Изработена е од бронза, висока е 9 см и широка 4 см.
Тетовската Менада е претставена и на македонската банкнота од 5000 денари.

Извор: Археолошки Музеј на Македонија

Related posts
изборПревземено

Од Цар Филип до Александар Велики

изборПревземено

Германците и Александар Македонски

изборПревземено

Русите и Александар Македонски

Newsletter
Sign up for our Newsletter
No spam, notifications only about new products, updates and freebies.

Leave a Reply

Your email address will not be published.