Македонија

Цоцев камен

Цоцев Камен е многу интересно место. Цоце означува џуџе, значи овде се сеќаваме за некои мали луѓе, не само за џинови, туку и за мали луѓе, исто како онаа приказна од митологијата за некој мал човек кој излегол од земјата па нив го предал сето зн

аење – таква слична приказна имаме за Цоцев Камен.

Во негова непосредна близина постои градилиште, тоа е друга верзија на истата приказна, тие се разделени 20 минути одење еден од друг, практично постои еден град кој е вклесан во вулканска карпа со скалила, соби, камени седишта. На врвот на тој град на можеби 150 метри се наоѓа бунар полн со вода во правоаголен облик изделкан во вулканска карпа.

Ние немаме поим од каде таму доаѓа вода, кој тоа го изградил и зошто. Некои камени структури повторно не можеме да ги објасниме. Преку патот од него се наоѓа огромна карпа – природна сфинга, некои тврдат дека тоа е прасфинга, што е многу интересно.

Професорот Кардум неодамна изјави дека тој знае дека на подрачјето на бивша Југославија постои камена сфинга кои тие еднаш ја истражувале, со помош на сателити и така натаму, и дека под неа постои некаква мрежа од тунели. Тоа е, најверојатно тој локалитет и во рамките на сево ова овде, значи многу е интересно на ова место каде што сево ова се наоѓа се нарекува Шопско Рударе. Значи повторно уште една, нели трага од древното рударство.
извор: По трагите на древното рударство
 
 

Newsletter
Sign up for our Newsletter
No spam, notifications only about new products, updates and freebies.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *