Македонија и Египет

Македонските професори Аристотел Тентов и Паско Кузман имаа посета на Министерството за Антиквитети на Египет. За оваа нивна посета професорот Тентов даде изјави за неколку телевизии, ни пренесе радосни информации за возобновувањето на контактот помеѓу Македонската и Египетската наука. Нивната посета беше поддржана од македонската амбасада во Египет, а предавањето пред врвни светски научници од областите на египтологијата и демотиката беше посетено и од заменик амбасадорот на Албанија, по потекло Македонец. Предавањето го отворил нашиот амбасадор Миле Манолев. Паско Кузман претставил предавање за археологијата во Македонија, а Аристотел Тентов – Каменот од Розета, споменик на македонската писменост.

Аристотел Тентов: “…од сега ќе употребуваме Македонска варијанта на демотското писмо, по препорака на Египетските колеги.”


 

Зборови и изрази од КАМЕНОТ ОД РОЗЕТА

 

Related posts
Фељтони

Кочо Рацин - Богомилите

Духот на Џоломарите

Наследниците на Александар

Newsletter
Sign up for our Newsletter
No spam, notifications only about new products, updates and freebies.

Leave a Reply

Your email address will not be published.