Македонија

Активната страна на бесконечноста

.

Еден човек гледајќи во своите равенки,

Рече дека вселената имала почеток.

Се случила експлозија, рече тој.

Експлозија над експлозиита, и вселената беше родена.

И таа се шири, рече.

Дури ја пресмета и должината на нејзиниот живот;

Десет милијарди вртења на Земјата околу Сонцето.

Сите на Земјината топка воскликнаа од радост;

Неговите пресметки ги нарекоа наука.

Никој не ни помисли дека претпоставката на овој човек

За почетокот на вселената е само одраз

На синтаксата од неговиот мајчин јазик.

На синтаксата на која и се потребни почетоци како

РАЃАЊЕ, РАЗВОЈ и СОЗРЕВАЊЕ,

И на крај, налик на смртта, како факти.

Вселената имала почеток,

И старее, нè убедува тој човек,

И ќе умре, како што умираат сите работи,

Како што умрел и самиот тој, откако математички

Ја потврдил синтаксата на својот мајчин јазик.

Дали вселената имала почеток?

Дали теоријата за големата експлозија е точна?

Ова не се прашања, иако така звучат.

Дали синтаксата на која и се потребни почетоци, развои

И завршетоци, како факти, е единствената синтакса која постои?

Тоа е вистинското прашање.

Постојат и поинакви синтакси.

Еве една, на пример, која бара

Различниот интензитет да се земе како факт.

Во таа синтакса ништо не започнува и ништо не завршува.

Според неа, раѓањето не е чист, јасно одвоен настан,

Туку посебен вид на интензитет,

А истото важи и за созревањето и за смртта.

Човек со ваква синтакса, прегледувајќи ги своите формули

Заклучува дека пресметал доволно различни интензитети

За да може со сигурност да каже

Дека вселената никогаш не започнала

И никогаш нема да заврши,

Туку дека минува, сега минува и ќе минува

Низ бескрајните колебања на интензитетот.

Таквиот човек со право би можел да заклучи дека

Самата вселена е воена  кочија на интензитети

И дека човекот може да се качи на неа

За да може да патува низ бескрајните промени.

Тој ќе го заклучи сето ова и многу повеќе,

А можеби и никогаш нема да сфати

Дека само ја потврдува синтаксата

На својот мајчин јазик.

– предговор од  Активната страна на бесконечноста

од Карлос Кастанеда

Related posts
Македонија

Стрижење овци 2022 | Овче Поле, Република Македонија | Sheep shearing at Macedonia 2022

Македонија

Овче Поле - царството на орелот

Македонија

За Овчеполските работи - прва епизода БОГОСЛОВЕЦ

Newsletter
Sign up for our Newsletter
No spam, notifications only about new products, updates and freebies.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *