изборПревземено

Карти стари пет века


 
Оригинална изложба на стари раритетни карти и мапи на Македонија од 15 до 20 век изложени се во битолскиот Завод и Музеј. Автор на изложбата е македонскиот  издавач Алдо Климан, кој живее во Пула, а од носталгија кон родната земја дваесет години собирал карти за Македонија од светски саеми, антикварници и преку интернет. Збирката брои стотина карти и мапи од 1497 година до 50-тите години на 20 век. 
извор: Дневник
Една мапа, илјада зборови. Граѓаните можат со свои очи да ја видат нашата посведочена историја, таа е напишана на овие карти. Тоa ќе придонесe да го зачуваме своето достоинство и сaмопочит. Ние не мораме никому ништо да докажуваме, треба да се сврти приказната други да докажуваат, а ние да го живееме својот живот што е посведочен во овие документи кои не можат да се побијат- изјави авторoт Климан.

Related posts
изборПревземено

Од Цар Филип до Александар Велики

изборПревземено

Германците и Александар Македонски

изборПревземено

Русите и Александар Македонски

Newsletter
Sign up for our Newsletter
No spam, notifications only about new products, updates and freebies.

Leave a Reply

Your email address will not be published.