Овче Поле

Фотографија од Овче Поле изложена во болница во САД

Full story
Коментари

Сложно Свети Николе! (четврти дел)

Full story
Коментари

Сложно Свети Николе! (трет дел)

Full story

Блог

Фотографија од Овче Поле изложена во болница во САД

Во нашата редакција пристигна фотографија од Костадин Голаков, кој нè информираше дека во една клиника во Тексас, САД се наоѓа закачена слика од Овче Поле. Фотографијата била снимена при посета на Свети Николе на почетокот на ноември 2018. Принт од фотографијата закачен во некоја клиника во Тексас, САД. Photo by: Brandon McClellan.

Сложно Свети Николе! (четврти дел)

претходно: Сложно Свети Николе! (прв дел) Сложно Свети Николе! (втор дел) Сложно Свети Николе! (трет дел) Здраво живо, почитувани читатели на ovcepole.mk. Ви благодариме за интересот за оваа интернет страница и се надеваме дека непожелната ситуација во која што се наоѓаме сите ќе заврши во догледно време, па ќе можеме да продолжиме со претставувањето и […]

Сложно Свети Николе! (трет дел)

претходно: Сложно Свети Николе! (прв дел) Сложно Свети Николе! (втор дел) Активностите на редакцијата на OVCEPOLE.MK продолжуваат. Во изминатиот период нашата редакција контактираше повеќе Светиниколчани со цел организирање на помош и поддршка за медицинскиот персонал и населението. Како што бевте информирани во претходните текстови, до сега беа однесени маски и ракавици кај многу пензионери во […]

Сложно Свети Николе (втор дел)

претходно: Сложно Свети Николе (прв дел) Веднаш по објавениот повик на нашата интернет страница, донацијата од „Боко-Текс“ беше распределена низ град до пензионерите чии роднини нè контактираа, а истите добија и ракавици кои ги донираше „Лион“. Заедно со членовите на „Мото клуб Свети Николе“ успеавме да ги пронајдеме сите кои ни побараа маски на време, […]

Сложно Свети Николе! Отворен повик до јавноста

Здраво живо, почитувани читатели. Ве повикуваме на максимално внимание и будност за ситуацијата во која што се наоѓаме сите заедно. Благодарност до сите медицински лица од Свети Николе кои се н првата борбена линија во новонастанатата ситуација. Благодарност до Противпожарната единица при Општина Свети Николе за започнување со дезинфекција на градот, по што беа поддржани […]

За епископијата на Свети Климент

За епископијата на Свети Климент Белички (Велички) пишува – Сашо Стојчев За седиштето на епископијата на свети Климент, науката расправа повеќе од 150 години. Според историските извори до кои можеме да дојдеме, епископските титули на св. Климент биле: епископ Τιμεριουπόλεως ἤτοιΒελίκας, односно епископ на Струмица и Бела(Белица) или Велeград и како епископ на Δρεμβίτζας ἤτοιΒελίτζας, односно епископ […]

Свети Климент Охридски или Велички(Белички)?

Свети Климент Охридски или Велички(Белички)? пишува – Сашо Стојчев Во најстарите ракописи и на Пространото житие напишано од блажен Теофилакт, и на Краткото житие чиј автор Хоматијан, св. Климент е наречен во првиот случај архиепископ словенски а во вториот случај епископ словенски. Со овие називи тој е ословуван од повеќемината автори од 19 век, кои пишувале за него. Иако св. Климент бил […]