Градиштето кај селото Кнежје и археолошкиот локалитет „Билазора“ во документарен филм

Градиштето кај селото Кнежје – археолошки локалитет „Билазора“ краток документарен филм поддржан од Општина Свети Николе снимен со дозвола од Управата за заштита на културното наследство Музичка позадина: Драган Ѓаконовски – Шпато – „Ехо од далечното минато“ & „Поздрав до оркестарот“ Во видеото се употребени неколку кратки инсерти од стари документарни филмови на РТС Скопје […]

Овчеполската убавина послужи како инспирација за новиот видео запис на Гуру Харе

На полноќ премиерно беше пуштен новиот видео запис на Гуру Харе за песната „Реприза“. Спотот е снимен во околината на Свети Николе и освен промоција на убавата песна од Игор Атанасовски, ги промовира и убавините на Овчеполскиот регион. Музика, текст, аранжман, гитара и вокал: Игор Атанасоски – Харe Клавијатури: Дамир Имери Бас: Трајко Симоновски – […]

За Овчеполските работи – втора епизода СТАРИ НАРОДНИ ПЕСНИ

За Овчеполските работи со м-р Никола Ристевски. За Овчеполските работи 2020 – Стари народни песни од село Ранченци, Овче Поле во изведба на баба Цвета, Дамјан и Сандра Разговор со Дамјан Ристовски, собирач на народни носии

Ансамбл „Македонија“ во Свети Николе – снимање на „Овчеполско оро“ (фото & видео)

На 2 март започна снимањето на првата епизода од документарната серија „Древното Овче Поле во новото време“, насловена како „Овчеполско оро“. Продукцијата „Аристон“ во соработка Ансамбл „Македонија“ во дворот на црквата „Свети Николај“ во Свети Николе снимија видео материјал кој ја доловува вечната убавина на Овчеполското културно наследство. Благословот од старешината и свештените лица, заедно […]

Водата во жедното Овче Поле

И ден денес, во Свети Николе може да се слушне дека некогаш одамна “во градот имало 40 цркви кои биле изгорени од Османлиите, а останала само најголемата – црквата Свети Никола”. Оваа легенда претставува заменување на имињата на градот Свети Никола, кој во турските тапу дефтери е запишан како Клисали (Килисали), со името на Старо […]