За епископијата на Свети Климент

За епископијата на Свети Климент Белички (Велички) пишува – Сашо Стојчев За седиштето на епископијата на свети Климент, науката расправа повеќе од 150 години. Според историските извори до кои можеме да дојдеме, епископските титули на св. Климент биле: епископ Τιμεριουπόλεως ἤτοιΒελίκας, односно епископ на Струмица и Бела(Белица) или Велeград и како епископ на Δρεμβίτζας ἤτοιΒελίτζας, односно епископ […]

Свети Климент Охридски или Велички(Белички)?

Свети Климент Охридски или Велички(Белички)? пишува – Сашо Стојчев Во најстарите ракописи и на Пространото житие напишано од блажен Теофилакт, и на Краткото житие чиј автор Хоматијан, св. Климент е наречен во првиот случај архиепископ словенски а во вториот случај епископ словенски. Со овие називи тој е ословуван од повеќемината автори од 19 век, кои пишувале за него. Иако св. Климент бил […]

Сложно Свети Николе! (четврти дел)

претходно: Сложно Свети Николе! (прв дел) Сложно Свети Николе! (втор дел) Сложно Свети Николе! (трет дел) Здраво живо, почитувани читатели на ovcepole.mk. Ви благодариме за интересот за оваа интернет страница и се надеваме дека непожелната ситуација во која што се наоѓаме сите ќе заврши во догледно време, па ќе можеме да продолжиме со претставувањето и […]

Сложно Свети Николе! (трет дел)

претходно: Сложно Свети Николе! (прв дел) Сложно Свети Николе! (втор дел) Активностите на редакцијата на OVCEPOLE.MK продолжуваат. Во изминатиот период нашата редакција контактираше повеќе Светиниколчани со цел организирање на помош и поддршка за медицинскиот персонал и населението. Како што бевте информирани во претходните текстови, до сега беа однесени маски и ракавици кај многу пензионери во […]

Сложно Свети Николе (втор дел)

претходно: Сложно Свети Николе (прв дел) Веднаш по објавениот повик на нашата интернет страница, донацијата од „Боко-Текс“ беше распределена низ град до пензионерите чии роднини нè контактираа, а истите добија и ракавици кои ги донираше „Лион“. Заедно со членовите на „Мото клуб Свети Николе“ успеавме да ги пронајдеме сите кои ни побараа маски на време, […]

Сложно Свети Николе! Отворен повик до јавноста

Здраво живо, почитувани читатели. Ве повикуваме на максимално внимание и будност за ситуацијата во која што се наоѓаме сите заедно. Благодарност до сите медицински лица од Свети Николе кои се н првата борбена линија во новонастанатата ситуација. Благодарност до Противпожарната единица при Општина Свети Николе за започнување со дезинфекција на градот, по што беа поддржани […]

Водата во жедното Овче Поле

И ден денес, во Свети Николе може да се слушне дека некогаш одамна “во градот имало 40 цркви кои биле изгорени од Османлиите, а останала само најголемата – црквата Свети Никола”. Оваа легенда претставува заменување на имињата на градот Свети Никола, кој во турските тапу дефтери е запишан како Клисали (Килисали), со името на Старо […]